Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Sık Sorulan Sorular, Schengen Vizesi

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nedir?

Schengen vizesi için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir. Schengen vize başvurusunda istenen, seyahatin amacını ve gidilecek hedef ülkeyi destekleyen belgeler hazırlanmalı ve istenilen evraklar eksiksiz sunulmalıdır.

Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler Şunlardır:

Pasaport

Pasaport, talep edilen vizenin bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır. Pasaportun, sahibinin kimliğini ve uyruğunu doğrulamaya uygun olmalıdır. Konsolosluk, verilerin okunaksız, fotoğrafı net olmayan ve sayfaları dolmuş, tahrip olmuş, sahte veya üzerinde sahtecilik yapılmış pasaportları kabul etmiyor. Pasaportta yer alan verilerin formda ve sunulan diğer belgelerde yer alan veriler ile uyuşması gerekmektedir.

Vize Talep Formu

Vize talep formu konsolosluklardan veya onların web sitelerinden ücretsiz temin edilebilir. Web sitesinden indirilen formlar yazdırılıp, eksiksiz, okunaklı bir biçimde doldurulmalı ve imzalanmalı.

Biyometrik Fotoğraf

2 adet biyometrik fotoğraf. Fotoğrafın yaklaşık 3,5 x 4 cm ebatlarında ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor.

Schengen Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen vizesi seyahat sağlık sigortası ile  Gidilecek ülkede kalış süresini tamamen kapsayan ve tüm Schengen devletlerinin topraklarında geçerli olan, acil tıbbi işlemin yanı sıra sağlık nedeniyle kişinin ülkesine geri gönderilmesi gerektiğinde kullanılmak üzere asgari 30.000 Euro teminat bedeli olan sağlık sigortası yaptırılması zorunludur.

Uçak Bileti

Gidilecek ülkeye ait gidiş-dönüş uçak bileti. Eğer farklı noktalardan gidiş dönüş yapılacaksa, bunu gösterir bilet rezervasyonları veya alınmış biletlerin dökümü sunulmalıdır.

Otel Rezervasyonu

Turla gitmeyip münferit turist olarak gidenler otel konaklamasının hepsini ödemeli ve otelden mail yoluyla alınan ödendi konfirmasyonunu belgelemeli. Şayet birden fazla Schengen üyesi ülke ziyaret edilecekse, her bir ülke için geçerli olmak üzere seyahatin ve konaklamanın maddi teminatının mevcut olduğunun belgelenmesi gerekmektedir.

Turla Gidilecekse İlgili Evraklar

Hangi seyahat acentesiyle gidecekseniz o acentenin bir programı ve turun ücretini ödediğinize dair, seyahat acentesinden alacağınız evraklar dosyaya eklenmelidir.

Gelir Belgesi

Çalışıyorsanız işveren tarafından verilen maaş bordrosu, son 3 aylık hareketi gösterir aktif banka hesap özeti, kredi kartı son ay ekstresi. Gelir gösteren kira sözleşmesi, tapu belgesi, araba ruhsatı fotokopileri. Kredi kartı limitleri de gösterilmelidir.

Davetiye

Eğer bir işveren veya aile tarafından davet ediliyorsanız; göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu tarafından onaylanmış davetiye veya iş ortağı ve ya etkinlik organize eden tarafından imzalanmış, mühürlenmiş, o ülkedeki adresi ve telefon numarasının açık belirtildiği davetiye.

Schengen Vize Dilekçesi

Konsolosluğa hitaben yazılmış olan, seyahatinizin amacını belirten bir dilekçe yazılmalıdır. Dilekçede O ülkeye gidiş sebebiniz nedir açıkça anlatılmalı.

Önemli Hususlar
  • Schengen vizesinin olması, Schengen ülkelerine kesin giriş hakkı verildiği anlamına gelmiyor. Ülkelerin giriş kapılarında, kişiye neden geldiği, kalmayı planladığı süre, seyahatini nasıl finanse edeceğini gösterir kanıtlar tekrar istenebilir.
  • Evrak hazırlama vizenin en önemli ve ciddiye alınması gereken sürecidir. Ne kadar iyi kanıt ve belge sunulursa vize almak o derece kolaylaşır. Tembellik etmeyip, evrakları tamamladıktan sonra vizeye başvurulmalıdır.
  • Mülakata çağrılma durumunda, verilen zamandan önce orada hazır olmak gerekiyor.
  • Artık çoğu ülke konsoloslukları Schengen vizesi için kurumlarla birlikte çalışıyor. Bulunulan ile bağlı olarak, bu kurumlara başvuru yapılması gerekiyor.

NOT: Seyahatin amacına göre, istenen belgeler arasında farklılıklar olabilir. Ayrıca konsolosluk vize tipi durumuna göre başvuruya eklenen belgelerin yanı sıra başka belgeleri talep de edebilir. Bu nedenle vize başvurularında olası bu durumları da zaman olarak, vize alma sürecini uzatabileceği akılda tutulmalı. Birisi 3 günde vizeyi alabilirken, bir başkasınınki 2 hafta sürebilir.

Nasıl Yardımcı Olabilirim?